19 aprila

Kako postati bolj produktivni v timu?

Novice

0  comments

Najprej morate spremeniti obnašanje, s tem mislim, na moč besed, ki jih uporabljate pri vsakodnevni komunikaciji. V kolikor želite napredovati, se morajo tudi vaše komunikacijske sposobnosti prilagoditi na nove situacije. Nehote uporabljate besede, ki so vam blizu, njihovo sporočilo vam ni toliko znano, iz tega razloga jih vedno uporabljate, imajo pa negativen prizvok. Zelo pogosta uporaba besed ne, ampak, kakorkoli ne pripomore k rešitvi problema. Vedno, ko želimo rešiti pozitivno nek izziv in začnemo z besedo ne, ampak, kakorkoli smo vedno nastrojeni napram sogovornika. V bistvu imamo tekmovanje, ki se imenuje: ”Kdo ima prav?” Po vsej verjetnosti NIHČE.

Preverite kolikokrat vi uporabljate besede ne, ampak, kakorkoli in prisluhnite tudi vašim sodelavcem. Presenetilo vas bo, da je številka lahko zelo visoka.

Primer: Pogovor z mamo in sinom.

Mama: Si naredil nalogo?

Sin: Ne. 

Mama: Naredi nalogo!

Sin: Ampak sedaj nimam časa!

Mama: Pa si vzemi čas, kakorkoli naloga mora biti narejena!

Sin: Ne, ne bom,….

Pa ste spet v začaranem krogu, ki je negativno nastrojen in na konec koncev nihče ne zmaga!

Z besedo NE pokažete, da se ne strinjate z osebo ali da nekdo napačno govori in da ima mogoče napačne informacije. Beseda AMPAK, podkrepi vaš prav in vaše mnenje. Užalite osebo s katero govorite. Besedo KAKORKOLI pa uporabite takrat, ko ne odstopate od svojega mnenja. Sogovornika užalite in ne date mu možnosti, da izrazi svoje mnenje.

Bolje bi bilo, da bi uporabljali besede DA, HVALA in VSEKAKOR.

Preberite tudi

Je čas za zajtrk?

Je čas za zajtrk?

Le kdo vžiga to luč?

Le kdo vžiga to luč?

Kdaj je pravi čas, če ne zdaj…..

Kdaj je pravi čas, če ne zdaj…..
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Naroči se, na prejemanje novic