19 maja

Ko govorimo o % ….

Novice

0  comments

…se ustrašimo.

Zakaj?

Smiselno se je vprašati na kašen način jih uporabljamo. Lahko jih uporabljamo za lažjo predstavitev ali na primer banke pri izračunu.

Če rečemo, da se je dobiček povišal za 20% podjetniki zelo dobro razumejo, celo zadovoljni so ker poslujejo boljše kot prejšnje leto.  Pri analizi ni potrebno veliko časa, da naredimo pretvorbo vsot iz bilance stanja ali izkaza poslovnega izida v odstotke. Z odstotki se veliko lažje pogovarjamo o razlikah, ki nastanejo v dveh poslovnih letih ali več. Še posebno stroški so tisti, katere radi analiziramo in ugotavljamo spremembo v letih skoraj vsaka optimizacija se prične z razčlenjevanjem semen od plevela.

Po drugi strani, ko vstopimo v svet bančništva pa govorimo o drugih % in v večini primerov je to povezano z obrestno obrestnim računom- načinom kako banke izračunajo obresti kar nima veliko veze s pretvorbo števil v %.  Lahko se zgodi, da podpišete leasing po cca 3,00% obrestni meri in zaradi linearnega izračuna obresti lahko ugotovite, da je celoten strošek v primerjavi z vašim prejetim posojilom v  višini 12%-15%.

Predpostavljam, da bi se veliko lažje pogovarjali v %, če bi se dobiček letno dvigoval na obrestno obrestni način.

 

 

Preberite tudi

Je čas za zajtrk?

Je čas za zajtrk?

Le kdo vžiga to luč?

Le kdo vžiga to luč?

Kdaj je pravi čas, če ne zdaj…..

Kdaj je pravi čas, če ne zdaj…..
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Naroči se, na prejemanje novic