17 maja

Pekoče…

Novice

0  comments

Pred kratkim sem bila soudeležena na seminarju v povezavi z izdelavo denarnega toka. Postavljeno je bilo vprašanje: Za koliko % mora biti višina presežka v denarnem  toku, da podjetje lahko vzame posojilo na banki?

Odgovor me je zelo presenetil, ker odgovora ni bilo. Približek odgovoru pa je sledil:

” To je umetnost na podlagi ocene hitrosti obrata obratnih sredstev. ” Poenostavljeno povedano.

Kako hitro uspemo prodati zaloge? V dnevih, mesecih, letih.

V kriznih situacijah je zaloga tisti pokazatelj, ki lahko pomembno vpliva na vašo likvidnost. Banke so naklonjene višjim zalogam, vendar ne spregledajo vašega doseženega prometa v Izkazu poslovnega izida. V veliki večini je bankam pomembna garancija. Osnovna sredstva in amortizacija igrajo ključno vlogo, v primeru da so brez bremen (samo  odplačana osnovna sredstva).

Večje investicije zahtevajo premislek in špekulacijo, ki ji lahko polepšano rečemo umetnost. V kolikor imate stalne poslovne partnerje lahko predvidite obrat zalog in  posledično imate lažje delo. V veliki večini imajo vsa podjetja v verigi posojila za obratna sredstva.

Moje osebno mnenje je, da obrok posojila ne sme presegati 10% mesečnega ali letnega prometa (izdanih računov). Vse kar je več kot 10 % oteži redno poslovanje družbe.

Zelo hitro nas lahko zapeče, če se trg zaniha navzdol.

 

Preberite tudi

Je čas za zajtrk?

Je čas za zajtrk?

Le kdo vžiga to luč?

Le kdo vžiga to luč?

Kdaj je pravi čas, če ne zdaj…..

Kdaj je pravi čas, če ne zdaj…..
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Naroči se, na prejemanje novic